Upcoming Events Den Haag To Go | | Den Haag To Go
Den Haag To Go - All cool restaurants, hotels, events, shops, buildings, food, museums, things to do and see in The Hague.
Den Haag, The Hague, Denhaagtogo, den haag, Den Haag To Go, hotspots Den Haag, travel The Hague, tips the hague, tips den haag, reizen den haag, restaurants den haag, bar den haag, coffee den haag, Scheveningen, Kijduin, food Den Haag, restaurants Den Haag, eten den haag, Lunch Den haag, La Haya, La Haye, things to do in The Hague, what to do in The Hague, wat te doen in Den Haag, Hofstad, vintage Den Haag, retro Den Haag, urban Den Haag, Kijduin, hotel Den Haag, Hotel The Hague, Haia, 's-gravenhage, strandtent Scheveningen, denhaag, deenhaag, denhag, agga, Agga
23936
tribe_events-template-default,single,single-tribe_events,postid-23936,tribe-filter-live,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive,events-single,tribe-events-style-full,tribe-theme-bridge,page-template-page-php,singular
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cinetoko #35 – Maarten de Kroon | Cold Case Torrentius

November 15, 2016 @ 20:30 - November 16, 2016 @ 00:00

Op dinsdag 15 november organiseert Motoko een extra Cinetoko filmavond in het Korzo Theater. Hierin presenteert Maarten de Kroon zijn laatste documentairefilm Cold Case Torrentius, die op het Nederlands Film Festival in Utrecht in première ging.

In Cold Case Torrentius duikt de Haagse filmer en scenarioschrijver Maarten de Kroon (een van de makers van de bekroonde documentaire Hollands Licht) i.s.m. Jeanne van der Horst in de Hollandse duisternis.

Cold Case Torrentius is een documentaire over de grenzen van tolerantie, een raadselachtig meesterwerk en het ongelofelijke leven van de schilder Johannes Torrentius. Vrijdenker en libertijn, een uitzonderlijke stillevn-schilder én maker van erotische prenten, gevangen genomen in Haarlem in 1627, gemarteld, bijna veroordeeld tot dood op de brandstapel, na twee jaar tuchthuis vrijgekomen dankzij politieke druk van het Koninklijk Huis en de Engelse koning, verbannen naar London om aan het Engelse hof te werken – en vanaf dat moment ontbreekt vrijwel elk spoor van hem. Slechts één schilderij van hem is bewaard gebleven: het Stilleven met Breidel.

In Cold Case Torrentius wordt de zaak Torrentius heropend. Zijn Stilleven met Breidel uit 1614, volgens de getuige-deskundigen die in de documentaire aan het woord komen een raadselachtig meesterwerk, wordt van zaal gehaald en in het Rijksmuseum opnieuw onderzocht. Na 400 jaar is nog steeds niet achterhaald hoe Torrentius zijn schilderij precies heeft gemaakt. Sporen van olie in de verf zijn nooit gevonden, ei-tempera ook niet. Nieuw materiaal-technisch is nodig om te achterhalen welk medium de schilder gebruikt moet hebben.

In Cold Case Torrentius wordt het nieuwe onderzoek in het Rijksmuseum gevolgd. Een internationaal gezelschap van getuige-deskundigen wordt geraadpleegd: wat heeft hij gedaan, hoe heeft hij het gedaan, wat was zijn relatie met het Koninklijk Huis, wat is met zekerheid te zeggen? En hoe tolerant was Holland eigenlijk in die 17de-eeuw, waarin een vrijdenker en libertijn als Torrentius als ketter werd gemarteld én veroordeeld. Hoe dichter bij de feiten, hoe raadselachtiger het wordt.

Bekijk de trailer op Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=-0YoIN9qzC0

Avondschema
20:15 – 20:30 Deuren open
20:30 – 20:45 Introductie: Maarten de Kroon
20:45 – 22:00 Vertoning: Cold Case Torrentius
22:00 – 22:30 Q&A: Maarten de Kroon
22:30 – 00:00 Drankje en de mogelijkheid om de spreker te ontmoeten

De avond wordt gehost door illustrator-animator Danièle Knirim, van Hiervandaan & Studio Rogier Wieland.

*Please note that this evening will be held in Dutch.

Details

Start:
November 15, 2016 @ 20:30
End:
November 16, 2016 @ 00:00

Organizer

Motoko

Venue

Korzo
Prinsestraat 42
The Hague, 2513 CE Netherlands